Home » Știință » Iată de ce antibioticele sunt mai puțin eficiente în combinație cu lactatele

Iată de ce antibioticele sunt mai puțin eficiente în combinație cu lactatele

Publicat: 23.10.2024

Poate ați auzit că anumite alimente și băuturi, cum ar fi grepfrutul și alcoolul, nu ar trebui consumate împreună cu anumite medicamente. Însă știați că antibioticele sunt mai puțin eficiente în combinație cu produse lactate?

Antibioticele sunt mai puțin eficiente dacă consumați lactate! Acest efect este deosebit de problematic pentru anumite clase de antibiotice, care sunt medicamente utilizate pentru a trata infecțiile bacteriene. Antibioticele administrate pe cale orală, sub formă de pastile sau lichid, trebuie absorbite în fluxul sanguin pentru a acționa eficient. Însă când sunt luate împreună cu produse lactate, cum ar fi laptele, brânza sau iaurtul, unele antibiotice nu sunt absorbite așa cum ar trebui.

De exemplu, un studiu a arătat că absorbția unui antibiotic numit demeclociclină (Declomycin) în sânge a scăzut cu 83% atunci când a fost luat împreună cu lapte, în comparație cu situația în care a fost luat cu apă și o masă fără lactate. Demeclociclina este utilizată pentru a trata infecții bacteriene ale tractului respirator, precum pneumonia.

Un alt studiu a arătat că atunci când ciprofloxacina este luată cu lapte, nivelurile medicamentului în sânge sunt cu aproximativ 30% – 36% mai mici decât atunci când este luată cu apă. Acest antibiotic este folosit pentru a trata o gamă largă de boli, de la pneumonie la gonoree. Există mai puține date despre efectele altor produse lactate, dar studiile sugerează în general că acestea scad nivelurile de antibiotic din sânge, deși nu neapărat la fel de mult ca un pahar de lapte.

De ce antibioticele sunt mai puțin eficiente când consumi lapte?

Dar de ce antibioticele sunt mai puțin eficiente dacă consumi lactate? Produsele lactate conțin o abundență de particule de calciu și magneziu încărcate electric, numite „ioni”. Acești ioni se pot lega de unele antibiotice, formând un „compus insolubil”, a explicat Anastasiya Shor, profesoară asistentă la Touro College of Pharmacy din New York (SUA). Compușii insolubili nu se dizolvă în apă, iar dacă un medicament nu se poate dizolva în lichidul din tractul digestiv, acesta nu poate fi absorbit în sânge. Astfel, când ionii de calciu și magneziu sunt prezenți în intestin, ei efectiv „prind” moleculele de antibiotic acolo, reducând cantitatea care ajunge în sânge și, prin urmare, eficacitatea medicamentului în tot corpul.

Această interacțiune cu produsele lactate este o problemă doar cu anumite antibiotice, în special cele care aparțin claselor tetraciclinelor și fluorochinolonelor. Interacțiunea nu afectează toate antibioticele, subliniază Live Science.

Din fericire, este destul de simplu să evitați această interacțiune medicamentoasă. Cheia este să luați antibioticele cu apă și să vă programați mesele și medicamentele.

„Pentru a se asigura că antibioticul funcționează așa cum trebuie, pacienții ar trebui să ia medicamentul cu 2 ore înainte sau 6 ore după consumul de produse lactate. Acest lucru reduce contactul calciului cu antibioticul în tractul digestiv și asigură că pacientul primește beneficiul maxim al medicamentului”, a spus Shor.

Este, de asemenea, important să fiți atenți și la alte surse de calciu sau magneziu, cum ar fi antiacidele (medicamente pentru arsuri la stomac) și suplimentele alimentare. La fel ca produsele lactate, aceste substanțe pot diminua eficacitatea unor antibiotice, a avertizat Shor.

Și nu doar antibioticele interacționează cu calciul din produsele lactate; și alte medicamente pot fi afectate.

Alte medicamente afectate de lactate

Un studiu publicat în European Journal of Pharmacology a constatat că atunci când medicamentul pentru cancerul de prostată estramustină (Emcyt) este luat cu lapte, acesta formează un complex cu calciul, ceea ce îngreunează absorbția medicamentului în organism. Un alt studiu, publicat în revista Acta Pharmacologica et Toxicologica, a arătat că medicamentul sotalol (Betapace), utilizat pentru tratarea aritmiilor, se leagă, de asemenea, de calciu. Această legătură reduce absorbția și eficacitatea medicamentului atunci când este luat cu lapte.

Uneori, nu calciul este responsabil de scăderea eficienței, ci mai degrabă o proteină din lapte numită cazeină. Un studiu publicat în revista Die Pharmazie a constatat că cazeina poate forma complexe cu medicamente precum fenitoina, un medicament utilizat pentru controlul convulsiilor, și astfel poate reduce absorbția medicamentului în tractul digestiv.

Și enzimele din lapte pot să cauzeze probleme. Conform unui studiu publicat în Journal of Oncology Pharmacy Practice, medicamentul pentru cancer mercaptopurină este inactivat de o enzimă numită xantin oxidază, care se găsește în concentrații mari în lapte. Pentru a evita această interacțiune, pacienții care iau mercaptopurină sunt sfătuiți să își distanțeze consumul de lapte de momentul în care iau medicamentul, pentru a asigura eficacitatea acestuia din urmă.

Pentru a evita orice posibile interacțiuni dintre medicamente și produsele lactate, este important să consultați farmacistul atunci când ridicați medicamentele, a spus Shor. Un furnizor de servicii medicale poate clarifica dacă lactatele sau alte surse de calciu sau magneziu ar face un medicament mai puțin eficient, iar potențialele interacțiuni medicamentoase sunt de obicei enumerate și pe etichetele medicamentelor.

Acest articol nu prezintă sfaturi medicale. Consultați medicul!

Vă recomandăm să citiți și:

Bebelușii născuți prin tehnologii de reproducere asistată au un risc mai mare de malformații cardiace

Sfaturi de la experți: Cum alegem mereu fructele coapte?

Mamele surogat pot dezvolta mai multe complicații în timpul sarcinii

Oamenii de știință au descoperit „un buton de pauză” în dezvoltarea umană

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase